Allt fler blir spelberoende

CategoriesCasino Team

 

För två år sedan började telefonsamtalen komma till Folkhälsoinstitutet. Det var föräldrar, lärare och skolhälsopersonal som oroade sig över att tonårspojkar var så inne i sitt datorspelande att de slutade gå i skolan och i vissa fall till och med slutade äta.

I slutet av november i år framkom att en 15-årig pojke i Dalsland tvångsvårdades på ett utvecklingshem för att länsrätten ansåg att effekterna av pojkens datorspelande medförde “en påtaglig risk för att den unges hälsa eller utveckling skadas”.

Jenny Wallin är skolsköterska och stötte först på datorspelsproblematiken när hon arbetade på en gymnasieskola i Nyköping:

– Den är utbredd och den växer. Folk i allmänhet är inte medvetna om att det kan leda till ett problem. Det är en värld som lockar väldigt många och samtidigt en värld som många inte förstår.

Hon berättar om barn och ungdomar som deltar i skolarbetet men vars tankar endast kretsar kring att komma hem och fortsätta spela – de försvinner bort från verkligheten:

– De som har den här problematiken har nästan inga kompisar och de har bara ett fritidsintresse.

Folkhälsoinstitutet startade i år en probleminventering för att bättre förstå problematiken kring datorspelande. För det finns ingen diagnos som heter datorspelsberoende och därför inte heller någon statistik om hur många som är drabbade eller vilka behandlingar som kan användas.

– Det är precis samma sak som gör datorspelen roliga, fascinerande och spännande som också gör att man kan fastna i dem. Forskningen som finns kring datorspelande visar endast på positiva effekter och vi vill på inget sätt avråda spelande, säger Anders Stymne, projektledare på Folkhälsoinstitutet.

Samtidigt uppvisar många av dem som har en datorspelsproblematik samma symtom som vid beroende.- De tappar ibland helt tidsuppfattningen och upplever irritation när de inte får spela – något som närmast kan liknas vid abstinens, förklarar Ander Stymne.

Jenny Wallin berättar om pojke som gick i tredje ring:

– Han gick från toppbetyg till nästan inga betyg alls på ett halvår. Men jag övertalade honom att dra ner på spelandet och han kunde ta studenten med sina kompisar. Han fick inte bra betyg – men han fick betyg.Jenny Wallin spelar själv datorspel och tror att förståelse är viktigt för dem som vill hjälpa sina barn eller elever som har fastnat i en datorspelsproblematik. Det är en helt ny värld som öppnar sig, förklarar hon.

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *